Strafrecht advocaat inhuren: pro’s en con’s

Een conflict op persoonlijk gebied is snel geboren. Het kan zomaar zijn dat u met uw buurman of buurvrouw steggelt over de grens van uw tuinen. Of u ligt met uw ex-man in de clinch over de afhandeling van jullie scheiding. Andere zaken waar conflicten een rol in spelen zijn zogenoemde strafzaken. Hierbij wordt een persoon beticht van het begaan van een misdaad. In zo’n geval is het natuurlijk altijd handig om bijgestaan te worden door een professioneel, in de meeste gevallen een advocaat. Maar is het strafrecht advocaat inhuren nu alleen maar voordelig voor je of brengt het ook nadelen met zich mee?

Dure grap

Om maar gelijk even voort te borduren op die laatste zin: het is niet bepaald voordelen om het strafrecht advocaat inhuren in gang te zetten. De wetten in Nederland schrijven voor dat iedereen recht heeft op een verdediging en zeker in een strafzaak mag je te allen tijde bijgestaan worden door een advocaat. Het probleem kan echter alleen zijn dat een advocaat dus te duur is. Je kan het niet ophoesten om ook nog eens die kosten te dekken. Dan zorgt de staat er dus voor dat jij door een advocaat bijgestaan wordt (je hebt dan echter geen inspraak in de toewijzing en kan niet kiezen uit de advocaten die je mogelijk op het oog had).

Strafrecht advocaat inhuren

Maar buiten kijf staat natuurlijk dat het strafrecht advocaat inhuren je veel kan opleveren in de rechtszaal. Hij of zij kan bepaalde aannames van de rechter of de officier in twijfel trekken en deze aannames onderuit halen. Of hij of zij gaat met argumenten in tegen de bewijsvoering. Al met al zorgt het er gewoon voor dat je uiteindelijk een minder hoge straf krijgt. Althans, in negen van de tien gevallen zorgt de strafrecht advocaat daarvoor.