Wat is een strafbeschikking?

Je hebt een strafbeschikking ontvangen en bent hiervan geschrokken. Wat is het precies en wat moet je precies doen? Een strafbeschikking is een straf die je krijgt van de Officier van Justitie zonder dat daar een rechter tussen is gekomen. Je krijgt hier voor een oproep om te verschijnen en dit is niet echt een zitting maar meer een gesprek tussen jou en de officier van justitie. Er wordt van je verwacht dat je deze strafbeschikking accepteert. Dit is echter niet altijd slim om te doen. Lees hieronder wat wij adviseren.

Schakel een advocaat in

Het is raadzaam om een advocaat bij een strafbeschikking in te schakelen. Als je namelijk de strafbeschikking zomaar accepteert heb je sowieso een aantekening op je strafblad. Maar misschien had dit helemaal niet gehoeven omdat je eigenlijk onschuldig bent. Een ervaren advocaat kan naar jouw zaak kijken en je helpen met bijvoorbeeld het verminderen van je straf. Het is namelijk zo dat bij deze zaken vaak te hoge straffen worden geëist.

Standaard richtlijnen

Dit komt doordat de Officier van Justitie jouw straf bepaald aan de hand van standaard richtlijnen. Dit is een groot verschil met de zaken die wel worden behandeld door een rechter. Een rechter houdt rekening met verschillende omstandigheden en partijen, een Officier van Justitie doet dit niet. Is er dus bijvoorbeeld een misverstand waardoor je van iets beschuldigd wordt wat je helemaal niet hebt gedaan dan moet je goed opletten. Als dit het geval is moet je een advocaat inschakelen die je kan helpen met een verweer waardoor je misschien wel vrijgesproken wordt als je echt onschuldig bent. Op deze manier krijg je dus ook geen onterecht strafblad en heeft dit ook geen gevolgen voor de toekomst. Het is dus altijd aan te raden om een strafbeschikking aan te vechten!