Wat te doen bij een inval van de FIOD

Als de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) ineens bij je op de stoep staat, dan heb je vast nog geen idee dat je wordt verdacht van fraude. Voordat de inval plaatsvindt is er op de achtergrond al uitgebreid onderzoek gedaan naar jouw financiële situatie. Tijdens een doorzoeking wordt je hier niets over verteld en kan het zijn dat je boekhouding wordt ingenomen en dat er naar je financiële gegevens wordt gevraagd. Dit kan dus erg ingrijpend en emotioneel zijn. Toch is het het beste als je je hoofd koel houdt en naderhand meteen een FIOD-advocaat inschakelt.

Houd je hoofd koel

Waarschijnlijk ben je helemaal niet ingesteld op de inval, maar probeer rustig te blijven. Geef ook geen toestemming, maar werk mee onder protest. Dit is zodat eventuele fouten die de FIOD maakt tijdens de rechtszaak kunnen worden aangekaart. Werk je mee, dan wordt deze vormfout gedekt. Na de inval word je of meegenomen of krijg je een oproep tot politieverhoor. Je kunt ook hier het beste meewerken en je vingerafdrukken laten afnemen maar geen informatie geven totdat je gesproken hebt met een advocaat. Dit heet je consultatierecht en ook al zal de politie je direct willen verhoren, je kunt hier beter gebruik van maken.

Een FIOD-advocaat

Fraudezaken zijn vaak erg ingewikkeld en de instanties hebben al een grote hoeveelheid informatie over jou verzameld. Daarom kun je het beste meteen een FIOD advocaat inschakelen zo gauw je hier de kans toe hebt. Deze is gespecialiseerd in fraudezaken en staat je bij tijdens de aanhouding, de eventuele hechtenis, bij het politieverhoor en de verdere procedure. Een ervaren advocaat zal een goede verdedigingsstrategie op kunnen zetten naar aanleiding van alle informatie die tot dan toe is verzameld. Neem dus zo snel mogelijk contact op met een goede advocaat, zodat je tijdens deze stressvolle periode alle bijstand krijgt waar je als verdachte recht op hebt.